Najava BRM 200 km Posedarje – Pag 2017.

Start breveta je s Rive u Posedarju, subota 6.5.2017. u 8:00 sati. Nakon starta iz Posedarja ove smo godine odlučili posjetiti otok Pag. Sam otok Pag je poznat po slaboj pokrivenosti vegetacijom nekih svojih dijelova, koje se često uspoređuje s Mjesečevom površinom. Kamenit pejzaž s tek pokojom vlati aromatičnog bilja koje pasu ovce stvara jedinstveni dojam. Zbog položaja otoka pod Velebitom s kojeg cijele godine (osobito zimi) pušu jake bure, otok Pag je gotovo čitav prekriven posolicom iz velebitskog kanala.

Iz Posedarja se penjemo cestom koja slijedi liniju Velebita i vodi nas prema Paškom mostu. Prvo veće mjesto kroz koje prolazimo je grad Pag. Poznato po solani, Paškoj čipci i naravno janjetini i siru. Iz Paga kreće prva veća uzbrdica s kojom polako napuštamo Zadarsku i ulazimo u Ličko-senjsku županiju. Dolazimo do grada Novalje, poznatog po turizmu u čijoj se neposrednoj blizini nalazi i glavna turistička atrakcija, pješčana plaža Zrče.

Prva kontrolna točka se nalazi na samom kraju otoka u mjestu Lun do kojega dolazimo kroz maslinike koji ga okružuju. U njima rastu masline nadprosječnih veličina, starosti po nekoliko stotina godina. To su dijelom divlje masline koje su 1963 g. zaštićene kao botanički rezervat. Nakon Luna vraćamo se istim putem natrag do Novalje, gdje skrećemo prema drugoj kontrolnoj točki, trajektnom pristaništu Žigljen, koja je osim mosta jedina veza otoka sa kopnom.

Opet se vraćamo premo Novalji i Pagu istim putem kojim smo i došli, nakon Paga skrećemo prema Povljani i crkvici sv. Nikole, trećoj i zadnjoj kontrolnoj točki. Sama Povljana je neuobičajeno zelena i bogata vodom, što se ne može reći za ostatak otoka. Nakon Povljane prolazimo kroz ornitološki rezervat Velo i Malo blato.Lagano napuštamo otok Pag, i vraćamo se poznatim cestama prema Posedarju, u kojem moramo biti do 21:30.

Sama ruta ima oko 2100 metara visinaca i ne bi trebala biti naporna, Jedini ozbiljniji uspon se nalazi između Paga i Novalje. Kako se sama ruta dobrim dijelom ponavlja u povratku, bit će dosta prilike da se sretnete s bržima/sporijima od sebe.

Brevet je ograničen na 13 sati i 30 min, pa ćemo u Posedarju dežurati do 21:30.

Uz ispravan bicikl, obavezna je kaciga, reflektirajući prsluk, prednje bijelo i zadnje crveno svjetlo. Uz to se preporučuje priručni alat, pumpa, pribor za krpanje i rezervna zračnica.

Smještaj je moguće potražiti kod lokalne TZ na telefon: 095 519 4124 (Šime)

Prijave

Startna pristojba iznosi 70 kuna. Po uspješnom završetku breveta možete naručiti komemorativnu medalju (70 kuna). Prijaviti se, i po potrebi odjaviti, možete do četvrtka, 4.5.2017, u ponoć. U prijavi navedite vaše ime i prezime, poštansku adresu, godinu rođenja, e-mail adresu i broj mobitela na koji vas možemo kontaktirati tijekom breveta. Prijaviti se možete na: (novembre123@gmail.com) novembre123 (at) gmail (dot) com

Listu trenutno prijavljenih možete pogledati na: https://goo.gl/4pci3E

Informacije

  • plan puta BRM 200 km Posedarje – Pag
  • karta BRM 200 km Posedarje – Pag
  • visinski profil BRM 200 km Posedarje – Pag
  • gpx datoteke BRM 200 km Posedarje – Pag
  • na startu će svaki sudionik dobiti plan puta, kartu i breveto karton, te mora potpisati Izjavu
Ovaj unos je objavljen u Novosti. Bookmarkirajte stalnu vezu.