Najava BRM 200 Zagreb 2019.

Prošli brevet Zagreb ostao nam je kao organizatorima u jako lijepom sjećanju. Nadamo se i svima vama koji ste sudjelovali… gume su zakrpane, makadam je možda već i asfaltiran, navigacija po cesticama Vukomeričkih gorica ostala je samo uspomena. Idemo dalje, okrećemo se na sjever, jer kakav je to brevet Zagreb bez uspona na Sljeme.

Startamo iz Frankopanske 1, iz garaže Biciklopopravljaone u 8 sati i odmah krećemo uzbrdo. Pravac Gornji grad, Mihaljevac, Gračani i Sljemenska cesta. Vjerojatno nema ozbiljnijeg zagrebačkog biciklista koji nije patio na tom lijepom usponu, pogotovo jer je mnogima to bilo i prvo duže penjanje biciklom u životu. Mnogima je sljemenskih 10 km uzbrdo postalo i poligon za odmjeravanje snaga (prvi put zabilježeno 1904-e!), tako da ćemo prvo naglasiti da brevet nije utrka, a onda zažmiriti na sve koji na to nakratko zaborave. Kontrolna točka je na kraju uspona, tzv. Cenera, na križanju prema Zagorju, gdje ćemo vas čekati da ovjerimo kartone i podijelimo osvježenje.

Nakon izazovnog početka, slijedi puno mirniji nastavak breveta. Preskačemo Medvednicu i vozimo po Zagorju kroz Stubičke toplice, Donju i Gornju Stubicu i ponovno prelazimo obronke Medvednice na puno nižem dijelu preko Laza i Kašine. Spuštamo se prema Sesvetskom Kraljevcu, nakon kojeg slijedi gotovo sto potpuno ravnih kilometara uz rijeku Savu. Prvo vozimo njenom lijevom obalom, prelazimo ju u Martinskoj Vesi (most je 2. KT – foto), i potom desnom obalom napredujemo prema sjeverozapadu i Turopolju. Osim ugodno ravne ceste, zanimljivost ovog dijela puta su i mrtvi rukavci Save koji više nemaju vezu s glavnim tokom rijeke.

Od Save se odvajamo nakon mjesta Drnek i po ravnicama Turopolja napredujemo u smjeru Velike Gorice i Vukomeričkih gorica. Teško je zamisliti Brevet Zagreb bez tih pitomih brežuljaka pa ćemo ih opet obići, ali iz drugog smjera. U mjestu Šiljakovina čeka i kratka makadamska dionica (oko 1 km), ovaj put provjereno izvrsne kvalitete, tako da nagazite bez straha i zamislite da ste u Toscani, na mitskoj L’Eroici. Blagi hupseri Vukomeričkih vode do 3. (foto) kontrolne točke, križanja u Jamnici Pisarovinskoj. Nakon kontrolne točke slijedi još 30-ak kilometara do cilja po sporednim cestama kroz šume, uz poneki hupser i vrlo malo prometa. Na cilju u Frankopanskoj čekamo vas do 21:30 uz topli obrok i osvježenje.

Uz tehnički ispravan bicikl, obavezna je kaciga, reflektirajući prsluk, prednje bijelo i zadnje crveno svjetlo. Uz to se preporučuje priručni alat, pumpa, pribor za krpanje i rezervna zračnica.

Informacije

Popis prijavljenih

Na startu će svaki sudionik dobiti plan puta, kartu i breveto karton, te mora potpisati Izjavu.

Prijave

Startna pristojba iznosi 70 kuna. Po uspješnom završetku breveta možete naručiti komemorativnu medalju (70 kuna). Prijaviti se možete putem Google obrasca ili (e-mailom) ivan.puzek (at) gmail (dot) com. U prijavi navedite vaše ime i prezime, poštansku adresu, godinu rođenja, e-mail adresu i broj mobitela na koji vas možemo kontaktirati tijekom breveta.

Prijaviti se, i po potrebi odjaviti, možete do četvrtka, 2. 5. 2019. Vidimo se na startu!

Ovaj unos je objavljen u Novosti. Bookmarkirajte stalnu vezu.