Najava BRM 200 km Sesvetsko proljeće 2022.

Premijerno izdanje Sesvetskog breveta, ujedno i prvog proljetnog breveta, počinje u jugozapadnom dijelu Sesveta i proći će područjem Grada Zagreba i četiri županije.

Start je 26.3. između 8:00 i 9:00 sati u Sesvetskoj Sopnici, Sopnička 66 ispred društvenog doma gdje će vam biti poslužena okrijepa. Vremensko ograničenje breveta je 13 sati 30 minuta ali i oni koji startaju nakon 8:00 na cilju se moraju pojaviti do 21:30. Takav start je regularan i time želimo postići opušteniji dolazak na start i sam početak vožnje.

Otud krećemo prema istoku i prolazimo pored znamenitog sesvetskog sajmišta, a nakon pružnog prijelaza, provest ćemo se kroz dio središta Sesveta i nastaviti Bistričkom cestom prema Kašini i gotovo legendarnom cestom, koju je dao izgraditi ban pučanin Ivan Mažuranić, uzbrdo do prijevoja Laz koji nas uvodi u Zagorje, a nakon dužeg spusta uređenom cestom i do velikog marijanskog svetišta Marija Bistrica, gdje je i 1. KT u caffe baru Lac.

Put nas uzbrdo dalje vodi prema Konjščini uz Park skulptura, drvenih kipova uglavnom sakralnih motiva. Do Konjščine i nakon nje idemo Zagorjem preko nekoliko hupsera i pružnih prijelaza do Novog Marofa, gdje je 2. KT u restoranu Ključice. Tu smo u Varaždinskoj županiji.

Na dijelu koji slijedi, ruta kreće prema jugu, gdje nas na izlasku iz Novog Marofa čeka jedan manje zahtjevan hupser, nakon kojega put do Komina nudi užitak svim ljubiteljima jurnjave. U Kominu krećemo nalijevo te nas do Radoišća i Zrinšćine, na uskoj lokalnoj cesti očekuje nekoliko kratkih i strmih uspona i prekrasan krajolik, ali i manje kvalitetan asfalt na nekim dijelovima ceste.

U Rakovcu krećemo lijevo prema Vrbovcu gdje je u neuobičajeno uređenom kafiću Birtija 3. KT. Tu vam preporučujemo kušati ponudu križevačke pivovare s naglaskom na Japu. Put nas dalje, preko Dubrave, mjesta koje datira iz 11. stoljeća, vodi prema Čazmi. Na tome dijelu rute očekuju se radovi na cesti, ali ne i zatvaranje prometa. U Čazmi se vozimo dijelom stare ceste ugarskog kralja Kolomana koja je vodila od Koprivnice, preko Jagnjetovca, Rovišća, Čazme, Siska i Topuskog do Knina i Splita. Ona je jedna od dvije Kolomanove ceste (druga je vodila od Drave preko KŽ i ZG do RI) i smatrana je najboljom vezom sjevera i juga Hrvatske. Čazma je u 13. stoljeću bila središte zagrebačke nadbiskupije i biva Kaptol sve do turskog osvajanja u 16. stoljeću. Tu nam je i 4. KT u motelu Ana.

Nadalje, ruta breveta vodi nas prema Kloštar Ivaniću do kojega prelazimo još nekoliko hupsera prije zaravni koja traje do cilja. U Kloštar Ivaniću, ispred crkve sv. Ivana Krstitelja, nalazi se veliki zdenac (bunar), ujedno i foto KT br. 5. Put nas dalje vodi do obližnjeg Ivanić Grada gdje napuštamo Moslavinu i ulazimo u Posavinu. U posavskom mjestu Dubrovčak Lijevi zadnja je kontrolka, foto ispred stare škole, preko puta trgovine i kafića. Put nas dalje vodi uskom cestom uz nasip lijeve obale najduže nam rijeke. Kroz posavska mjesta dolazimo do Ivanje Reke, a ubrzo i do Sesvetske Sopnice i cilja BRM Sesvetsko proljeće 2022. gdje će svima biti poslužen objed (gulaš ili grill), a sve one koji ne jedu meso molim da nam u svojoj prijavi na BRM putem maila to i naglase.

Za kraj, nekoliko crtica iz davne povijesti Sesveta, u koje se sklanjaju posljednji Rimljani na tlu Zagreba i novije, kada je u srpnju 1879. godine započela gradnja Tvornice mesnate robe i masti d.d. u Sesvetah, koju 1921. godine preuređuju Kata Rabus i sin, dok se iz male destilacije špirita obitelji Badel, na početku 20. stoljeća, razvilo veliko poduzeće za proizvodnju alkohola koje postoji i danas.

Informacije

Uz tehnički ispravan bicikl, obavezna je kaciga, za noćnu vožnju ili u uvjetima smanjene vidljivosti reflektirajući prsluk ili trake, prednje bijelo i stražnje crveno svjetlo. Svaki sudionik obvezan je uz sebe imati napunjen mobitel s brojem iz prijave na koji treba biti dostupan za vrijeme breveta. Od dodatne opreme preporučuje se sa sobom ponijeti priručni alat, pumpu, pribor za krpanje i rezervnu zračnicu.

Prijave

Startna pristojba iznosi 100 kuna. Prijaviti se do 24. ožujka u 22 sata. Prijaviti se  (ovdje) nikolatojcic (at) gmail (dot) com. U prijavi navedite vaše ime i prezime, poštansku adresu, email adresu, godinu rođenja i broj mobitela koji ćete koristiti za vrijeme breveta.

Na start dođite pola sata ranije kako bi mogli na vrijeme odraditi sve administrativne obaveze. Svaki sudionik će dobiti kartu, plan puta i breveto karton, a dužan je potpisati Izjavu.

Po uspješnom završetku breveta možete naručiti komemorativnu medalju (70 kuna).

Odustajanja obavezno javiti na broj s plana puta!

Na startu, odnosno cilju, kao i na kontrolnim točkama svi sudionici su dužni pridržavati se propisanih epidemioloških mjera. Na startu je potrebno osim registracije ispuniti i Epidemiološki upitnik (sukladno prema ograničenjima i uputama koji će tada vrijediti).

Veselimo se vašem dolasku vjerni brevetaši!

Dario Abičić i Nikola Tojčić

Ovaj unos je objavljen u Novosti. Bookmarkirajte stalnu vezu.