309 km brevet maratona „Dolenjski i kordunski vidici 2014“

Zahvaljujući najavi lijepog vremena za subotu 24. svibnja i apstinencijskim krizama nastupa na brevetima, jer svi ovogodišnji maratoni bili su više ili manje kišni, odziv biciklista iz sjeverozapadne Hrvatske na dulju organiziranu vožnju bio je zadovoljavajući. Izostanak Međimuraca i Varaždinaca smo preboljeli. Još da su se svi najavljeni pojavili u Sv. Nedelji ili pridošli na start zasjeli na svoje ljubimce dojam bi, možda, bio još bolji.
Nakon podjele homologacijskih kartona i road bookova velik dio sudionika krenuo je na vožnju bez da su čuli koju napomenu organizatora. Što zbog prebrzog odlaska sa starta, a što zbog toga što nisu proučili kartu i plan puta neki su putem prevezli i više od 20 nepotrebnih kilometara.

Najavljeno lijepo vrijeme nije bilo najljepše. Prvo je sve sudionike namakala kišica od ulaska u Republiku Sloveniju. Nije padala jako no rosila je dovoljno dugo da se kolotrazi po cestama napune vodom koju su prednji kotači zatim štrcali u cipele. Poslije prolaska kroz Veliko Mraševo i dalje prema Kostanjevici na Krki granulo je sunce, nebo je tirkizno poplavilo i temperatura se je stala podizati. Na usponu iza Dolenjskih Toplica sparina je bila osjetna, a vidljiva je bila golim okom nakon prijevoja Bistrica (588 mnm) gdje je pogled na Belu Krajinu bio prilično zamagljen. Pri prolazu ispod vijadukta autoputa kod Bosiljeva zamijećeno je da vreća vjetrokaza visi mlitavo obješena. Od vjetra ni v. Tek po prilici sat vremena kasnije podigao se sjeverozapadnjak koji je sparni dan pretvorio ugodan i topao.
Tko voli biciklističku vožnju uz i preko rijeka mogao je doći na svoje. Vozilo se uza Savu i Krku, pa kasnije preko svih četiriju rijeka što putuju prema Karlovcu, a u povratku i uz Kupu nizvodno od njega.

Na drugoj kontrolnoj točci u LD Muljava podno Petrove Gore svi vozači mogli su pojesti topli obrok, desert i odmoriti u hladu trijema u opuštajućoj atmosferi. Naravno … , osim ako im se nije jako žurilo.
Zadana trasa maratona nije bila bogata dugim usponima. Tek samo jedan između Dolenjskih Toplica i Semiča, a veliki ostatak rute vodio je valovitim brežuljcima Korduna, Banije i Vukomeričkih Gorica.
Maraton su u zadanom vremenu završili svi koji su krenuli sa starta. Među njima i dva mlada randonneurska novaka iz Golog Vrha. Da l’ im se ovakva vrsta biciklizma dopala, saznat ćemo na budućim vožnjama.

Novi maraton vozi se već sljedeće subote sa startom i ciljem u Otočcu.

Ovaj unos je objavljen u Novosti. Bookmarkirajte stalnu vezu.