BRM 200 km Zagreb 2018 – Najava

U okviru manifestacije „Posvećenje biciklističkog proljeća“, u subotu 21. 4. po cestama Zagreba i šire okolice održat će se prigodni proljetni breveto. Start je u centru Zagreba, u dvorištu na adresi Frankopanska 1 u 8:00 sati, a cilj je na istom mjestu, najkasnije u 21:30. Najkraće opisano, breveto je zamišljen kao kratak, raznovrstan i dinamičan. Pravi proljetni. Očekujte zubato sunce i nenadane pljuskove, pusta polja i livade pune roda.

Nakon izlaska iz Zagreba slijedi prva prilika za opuštanje po ravnim cesticama kroz sela, s vrlo malo prometa. Prilazi se Vukomeričkim goricama i njihovim hupserima, poznatim svim zagrebačkim cestovnim rekreativcima. Prva takva postaja je kafić „2 volana“, odredište mnogih brzih biciklističkih kava vikendom. No, u ovom slučaju smo tek na početku, jer treba proći na drugu stranu Vukomeričkih gorica, prijeći rijeku Kupu i po blagim hupserima doći u Glinu do prve kontrolne točke. Od Gline do Siska je prilika za odmor od uspona, iako se i između njih ispriječilo naselje znakovitog imena Gora. Ipak, prevladava nizinski reljef s brojnim rijekama i mostovima. Novi prijelaz preko Kupe znači i dolazak u Sisak na drugu kontrolnu točku.

Ruta i dalje prati rijeku Kupu, cestama koje su u proljetno vrijeme često zatvorene zbog poplava, no ovaj put to, nadamo se, neće biti slučaj. Blaga konfiguracija terena i vrlo malo prometa čine dionicu idealnom za mali predah i druženje uz lagano kotrljanje. Početak makadama na prilazu Pokupskom označava početak najzahtjevnije dionice rute – oko 5 km makadama koji se nalazi na državnoj cesti te je provjereno u vrlo dobrom stanju, ali svejedno treba pripaziti na najbolje linije prolaska. Prije Pokupskog se odvajamo s državne ceste na još jedan prolaz Vukomeričkim goricama, ovaj put s njihove istočne strane. U srcu gorica nalazi se i zadnja kontrolna točka, foto-kontrola kod znaka za vrh Lakovica koji je jedan od najljepših vidikovaca u okolici. Do njega je samo par minuta pješačenja ili off-road vožnje, pa se randonneuri koji ne ispituju svoje i tuđe granice mogu prošetati i uživati u pogledu. Lakovica znači i kraj težih uspona, tako da nas do cilja očekuju još samo spustevi i lagani jugoistočni prilaz Zagrebu.

Pozivamo vas da osim vožnje sudjelujete i u drugim aktivnostima vezanim uz biciklističko proljeće u organizaciji Biciklopopravljaone. Brži vozači i vozačice mogu stići na predavanja u ranijim popodnevnim satima, srednje brzi se još stignu priključiti DIY okruglom stolu na temu biciklizma, a za sve ostaje večernje druženje uz multimedijalnu podršku. Topli obrok na cilju bit će organiziran za svakoga po dolasku na cilj.

Uz tehnički ispravan bicikl, obavezna je kaciga, reflektirajući prsluk, prednje bijelo i zadnje crveno svjetlo. Uz to se preporučuje priručni alat, pumpa, pribor za krpanje i rezervna zračnica.

Informacije

Prijave

Startna pristojba iznosi 70 kuna. Po uspješnom završetku breveta možete naručiti komemorativnu medalju (70 kuna). Prijaviti se, i po potrebi odjaviti, možete do četvrtka, 19. 04. 2018., u ponoć. U prijavi navedite vaše ime i prezime, poštansku adresu, godinu rođenja, e-mail adresu i broj mobitela na koji vas možemo kontaktirati tijekom breveta. Prijaviti se možete na e-mail adresu (ivan.puzek@gmail.com) ivan.puzek (at) gmail (dot) com

Popis prijavljenih

Ovaj unos je objavljen u Novosti. Bookmarkirajte stalnu vezu.