Najava BRM 300 km Zagreb – Zagorski dvorci

Brevetašice i brevetaši, došlo je to vrijeme godine kad uljimo lance, glancamo bicikle te navlačimo nove likre. Tako je, unatoč epidemiji (što ne znači da se ne pridržavamo epidemioloških mjera), krenula još jedna sezona breveta. Dapače, krenula je odlično i već je većina odvrtila svoje prve duge kilometre u Požegi, Novigradu, Zadru, Zagorju i na Flecheu.

Ovogodišnji zagrebački breveto ponovno starta ispred kultnog Fuminog kontejnera na Jarunu, s adrese Petrine BB, na praznik rada 1. svibnja u 8:00 h. Isti ostaje i isprobani početak rute koji nas kroz centar vodi na Mihaljevac i dalje na Medvednicu. Novost je dodatnih 100 km i ruta koja prvi put ne ide u Vukomeričke gorice nego se drži sjevera i zagorskih brega.

Ruta je više-manje jasna od kada je breveto postavljen u calendar: dakle, ideja je da se vozite divnim krajolikom Zagorja s prilikama za stajanje, okrjepu i divljenje zagorskim povijesnim građevinama. Ali da bi to toga došli trebate krenuti iz Zagreba preko Medvednice, ne okolo, nego preko gdje Vas čeka već tradicionalna prva kontrolna točka kod Stare Lugarnice. Ovdje ćete imati i mogućnost malo predahnuti i okrijepiti se dok Vam zgodna hostesa upisuje vremena u kartone.

Nakon ovoga slijedi spust u Zagorje (standardno oprezno, nigdje Vam se ne žuri), ruta Vas vodi u Stubicu iz koje se krećete dalje prema Mariji Bistrici. Topla preporuka je ovdje napraviti odmor i uzeti jedan coffee-to-go i pogledati prekrasnu crkvu. Skužit ćete koju ako nikad niste bili u Mariji Bistrici. 

Hrabro nastavljamo prema sljedećoj kontroli u Ludbregu, via Novi Marof i Varaždinske Toplice. Tu ćete imati prvi pravi dodir s magijom dvoraca. Prvi u nizu je Dvorcem Batthyany (više na: https://www.turizam-vzz.hr/istrazite/kulturna-bastina/452-dvorac-batthyany ). Kontrola je fotografska s dvorcem u pozadini.

Sljedeća kontrola je u Dvorcu Trakošćan (Déjà vu?), do kojega dolazite preko Varaždina, Ivanca i Lepoglave (pazite na navigaciju, nemojte vrludati i nabijati si dodatnu i nepotrebnu visinsku). I ova kontrolna točka je fotografska: fotografiranje treba odraditi ispod dvorc, nije potrebno penjati se do dvorca a (više o samom dvorcu na: https://trakoscan.hr/povijest-2/). Dovoljno je opaliti fotku ispod, ali da se vidi dvorac, kod bivših konjušnica. Ipak smo mi jahači, a Hrvati su poznati kao bečki konjušari (pozdravi Rogli, Pogu, Zupiju koji zbog epidemioloških mjera nisu s nama).

Put za četvrtu kontrolu se čini potencijalno najzeznutijim. Nažalost ljubitelji oštrih zagorskih hupsera na ovom brevetu neće doći na svoje. Iz Trakošćana vozimo prema Krapini via Gornje Jesenje, te umjesto ulaska u Krapinu skrećemo za Đurmanec i nastavljamo prema Humu na Sutli. Foto kontrola je ispred Kapelice sv. Pavao. Tražili smo neki dvorac u blizini, ali nažalost tome ćemo Vam udovoljiti tek na petoj kontroli. 

Peta kontrola je ujedno i najzeznutija, jer kako organizator da (niste išli do Tabora preko Pregrade), tako i organizator uzme. Morat ćete se popeti do Dvorca Veliki Tabor (više na: https://www.veliki-tabor.hr/o-muzeju/pregled/povijest ) i to po ne baš ugodnim kockicama. Ali shvatite to kao dašak belgijskih klasika. Dvije riječi za vas: ”plitak potok”. Zatvorite oči na prilazu i otvorite te zamislite da ste Peter Sagan u životnoj formi i u braku s prelijepom Katarinom, a ne s trenutnom vragolastom Luciom koja mu je ispila watte/po kockici. Fotografirajte se ispred ulaza u dvorac, a potom oprezno spustite niz kockice. Nije sramota gurati.

Ovo je ujedno i posljednja kontrola prije cilja. Eto i nama je žao, ali bliži se kraj koji ćete riješiti posljednjom dionicom prema Jelenjaku, Kumrovcu (ali ne i Velikom Trgovišću jer tema su dvorci, a ne zagorski predsjednici), Luki, Zaprešiću i još par okretaja i na cilju ste.   

Informacije

  • Plan puta BRM 300 km Zagreb – Zagorski dvorci
  • Karta BRM 300 km Zagreb – Zagorski dvorci
  • RWGPS ruta s dodatnim informacijama BRM 300 km Zagreb – Zagorski dvorci
  • GPX datoteke BRM 300 km Zagreb – Zagorski dvorci
  • Na startu će svaki sudionik dobiti plan puta, kartu i breveto karton, te mora potpisati Izjavu.

Prijave

Startna pristojba iznosi 80 kuna. Po uspješnom završetku breveta možete naručiti komemorativnu medalju (70 kuna). Prijaviti se možete putem obrasca ili e-mailom. U prijavi navedite vaše ime i prezime, poštansku adresu, godinu rođenja, e-mail adresu i broj mobitela na koji vas možemo kontaktirati tijekom breveta.

Uz tehnički ispravan bicikl, obavezna je kaciga, za noćnu vožnju ili u uvjetima smanjene vidljivosti reflektirajući prsluk ili trake, prednje bijelo i stražnje crveno svjetlo. Svaki sudionik obvezan je uz sebe imati napunjen mobitel s brojem iz prijave na koji treba biti dostupan za vrijeme breveta.

Na startu, odnosno cilju, kao i na kontrolnim točkama, svi sudionici su dužni pridržavati se propisanih epidemioloških mjera. Na startu je potrebno osim registracije ispuniti i Epidemiološki upitnik.

Prijaviti se, i po potrebi odjaviti, možete do četvrtka, 29. travnja 2021. Vidimo se na startu!

Ovdje možete naći popis prijavljenih.

Ovaj unos je objavljen u Novosti. Bookmarkirajte stalnu vezu.