Randonnées à alure libre

Randonnées à alure libre (ili breveti neograničenom brzinom)

Breveto ili randonnée je organizirana ekstremno duga biciklistička vožnja. Biciklisti koji se u ovoj disciplini nazivaju randonneuri trebaju po neoznačenoj trasi (dužine od 200 do 1400 km) proći kontrolne točke i stići do cilja unutar zadanog vremena. Vremenska ograničenja prolaza kontrolnim točkama i ciljem su tako postavljena da se breveto može završiti umjerenim tempom.

Randonnée na francuskom jeziku, u slobodnom prijevodu, znači šetnja ili dugačko putovanje. Breveto znači potvrda i odnosi se na karton koji randonneuri trebaju nositi sa sobom kako bi potvrdili svoj prolazak kontrolnim točkama (odnosi se i na vožnju u smislu certificirane vožnje). Breveto nije utrka. Na brevetu se sudionici međusobno ne natječu. Breveti su testovi izdržljivosti i neovisnosti – na brevetu nisu dozvoljene pratnje. Randonneuri trebaju nositi sa sobom sve što im može zatrebati tijekom vožnje: odjeću za očekivane vremenske uvjete, rezervne dijelove i alat za neophodne popravke, svjetla, reflektirajuće prsluke i slično. Za breveto nije potreban poseban bicikl, iako mnogi koriste cestovne natjecateljske bicikle, na brevetima se mogu vidjeti bicikli svih vrsta od brdskih bicikala do ležećih tricikala.

Četiri su klasične dužine breveta: 200, 300, 400 i 600 km. Završiti po jedan takav breveto svake godine znači završiti seriju ‘Super Randonneur’. Francuski randonneurski klub se zove Audax Club Parisien. Taj klub svake četiri godine organizira breveto Paris – Brest – Paris (PBP). Prvi PBP je održan daleke 1891 godine. 6. rujna na startu je bilo 206 randonneura. Nakon deset dana utrku ukupne dužine 1196 km je završilo 98 sudionika. Do danas se randonneurski način vožnje proširio cijelim svijetom. Posljednji PBP se održao 2007. godine od 20-24. kolovoza. Na 1227 km dugačkoj trasi nastupilo je 5160 randonneura, od čega je njih 3603 završilo vožnju u određenom vremenu (90 sati). Breveti koje organizira Randonneurs Mondiaux nazivaju se Brevets de Randonneurs Mondiaux (BRM) i jedino se oni vode kao kvalifikacijski za PBP. Zbog velikog broja sudionika i velikog broja odustajanja organizator je uveo kvalifikaciju: u godini kada se održava PBP treba prije isteka roka za prijavu završiti seriju ‘Super Randonneur’. Do danas je održano 16 PBP-a, najprije su se održavali svakih deset godina, od 1951. godine svakih pet, a od 1971. se održavaju svake četiri godine. Slijedeći PBP će se organizirati krajem kolovoza 2015. godine.