Najava BRM 200/300/400 km Zagreb

Tko god je propustio Festival Breveta u Slavonskom Brodu, ima priliku za popravni ispit u subotu 24. lipnja.

Ne u punom opsegu, jer neće biti rute od 600 km, ali svi ostali biti će na raspolaganju.

Svi breveti kreću ispred kultnog Bonk-a, Zagrebačkog biciklo-kafića na adresi Vrbje 1B.

Kako ne bi bespotrebno komplicirali, sve će kontrolne točke biti foto, tako da ne morate paziti na radna vremena objekata.

BRM 200 km Zagreb

Ovaj breveto je zamišljen je kao svojevrsni Uvod u (Breveto) anatomiju. Odradit ćete minimalni broj kilometara s minimalnom visinskom razlikom, kako bi imali dovoljno vremena da lijepo provedete dan na biciklu i provjerite je li brevetaški način vožnje za vas. Najvjerojatnije je 🙂

Nakon starta ispred Bonka, vodimo vas najkraćom mogućom rutom van Zagreba, djelomično uz Savu, u smjeru Siska, gdje vas čeka prva kontrolna foto-točka, fotografija s AG Matošem na Sisačkoj šetnici.

Nakon eventualnog odmora, kreće se dalje, preko nekoliko manjih hupsera, u smjeru Hrvatske Kostajnice, do prvog uspona na ruti, koji vodi i do druge kontrolne točke, spomenika “Slomljeni Pejzaž” na Čukur Brdu. Na ovoj točki se brevetaši koji voze 300 i 400 km odvajaju u svojim smjerovima, a vi odradite fotografiju, uživate u pogledu i odmorite se, jer slijedi prvo spust, pa malo dulji, no vrlo blagi uspon, te nekoliko manjih hupsera u smjeru Petrinje, gdje vas čeka i posljednja kontrolna točka, skulptura “Slova”. Nakon toga slijedi ravnica preko Lekenika, Velike Gorice i Buzina do cilja opet na terasi Bonka. Vremensko ograničenje je 13 sati i 30 minuta.

BRM 300 km Zagreb

Slijedimo istu mantru kao i ruta od 200 km. Minimalna distanca i visinaca, taman za probijanje granica udaljenosti koje ste sposobni odraditi na sjedalu bicikla.

Nakon fotografije Slomljenog Pejzaža na Čukur Brdu, slijedimo rijeku Unu i granicu s Bosnom i Hercegovinom sve do Jasenovca gdje ćemo okinuti i treću fotografiju ispod Kamenog Cvijeta i potom krenuti put Novske, Kutine i Popovače, u smjeru Ivanić-Grada, gdje nas čeka posljednja kontrolna točka – zanimljiva skulptura najvećeg prirodnog graditelja, dabra. Skulptura nije velika, pa pazite da je ne promašite.

Još 60-ak km dijeli nas od Zagreba kojem ćemo prići s jugoistočne strane i pomalo stići do terase Bonka i cilja. Vremensko ograničenje je 20 sati.

BRM 400 km Zagreb

Brevetašima na 200 i 300 km bilo je malo lakše, a 400 km začinit ćemo s nešto penjanja.

Nakon Čukur Brda, vozimo se s 200-kilometarskom ekipom do Petrinje i kontrolne točke, spomenika “Slova”, nakon kojeg oni kreću u smjeru Zagreba, a mi skrećemo u smjeru Gline i Vojnića, sve do Slunja, gdje ćemo u Rastokama napraviti fotografiju kao kontrolu. Sami odaberite poziciju s koje se najbolje vide slapovi rijeke Korane. Ako požurite, možda uhvatite još nešto dnevnog svjetla. Put nas dalje vodi preko Tounja i Generalskog stola sve do Karlovca gdje ćemo i mi, kao i 300-tkaši, u svojstvu kontrolne točke tražiti životinjsku skulpturu, ovoga puta – Žabu. Ostaje nam još proći nekoliko uobičajenih biciklističkih mjesta, Pisarovinu (KT8 – drvena kapelica Marije Kraljice Mira iza Konzuma), Kupinec i na kraju Samobor (glavni Trg kao KT9). Kavica ili kremšnita i za 20-ak km već smo natrag otkud smo i krenuli, na cilju ispred Bonka. Vremensko ograničenje je 27 sati. Pazite da nakon Klinča Sela ne skrenete za Galgovo, jer je cesta zbog radova zatvorena, nego nastavite dalje prema Rakovom Potoku i Kalinovici, gdje se skreće u smjeru Samobora.

Uz tehnički ispravan bicikl, obavezna je kaciga, za noćnu vožnju ili u uvjetima smanjene vidljivosti reflektirajući prsluk ili trake, prednje bijelo i stražnje crveno svjetlo. Svaki sudionik obvezan je uz sebe imati napunjen mobitel s brojem iz prijave na koji treba biti dostupan za vrijeme breveta. Od dodatne opreme preporučuje se sa sobom ponijeti priručni alat, pumpu, pribor za krpanje i rezervnu zračnicu.

Pazite na sebe i druge randonere, bicikliste i ostale sudionike u prometu. Vozite se u koloni jedni iza drugih, koristite svjetla i reflektirajuće elemente i vozite po biciklističkim stazama ukoliko su raspoložive.

Ukoliko je moguće, odmah upisujte vremena prolaska kroz kontrolne točke u breveto karton.

Za sve koji u cilj budu ulazili van radnog vremena Bonka, informirat ću vas pravovremeno o mjestu gdje ćete moći ostaviti kartone.

Prijave

Za sve brevete, startna pristojba je 15€, a po uspješnom završetku breveta možete naručiti komemorativnu medalju (10€).

Prijaviti se možete do četvrtka, 22.6.2023, do 23:59, na slijedećem linku , a po potrebi odjaviti emailom (ovdje) ivan.perak (at) gmail (dot) com.

Informacije

BRM 200 km Zagreb

BRM 300 km Zagreb

BRM 400 km Zagreb

Veselimo se vašem dolasku!
Ivan Perak

Ovaj unos je objavljen u Novosti. Bookmarkirajte stalnu vezu.