Najava LRM 1200 km – Zagreb

Startno i ciljno mjesto je Camp Zagreb. Jezerska ulica 6, 10437 Rakitje.

Nakon prijava i dodatnih uputa krećemo u srijedu, 24.05. 06.00 sati na avanutru dugu 1200 km s oko 13.500 m visinaca, te limitom od 90 sati. Ukupno 14 kontrolnih točaka smještenih po najljepšim dijelovima centralne Hrvatske, Istre, Kvarnera, Dalmacije , Like i Korduna. 

1 KT – BUDINJAK – EKO CENTAR – FOTO – 41.7 km

U središnjem dijelu Žumberka, blizu najviše točke na magistralnoj cesti između Bregane i Krašića nalazi se Budinjak, mjestašce s tek desetak stanovnika i iznimno bogatom prošlošću. Krijući se tisućljećima iza legende o vilama i vilenjacima koji plešu kolo na Budinjačkom polju, jedno od najznačajnijih arheoloških nalazišta u Hrvatskoj ostalo je gotovo u potpunosti sačuvano sve do današnjih dana.

2 KT – DELNICE – BENZINSKA POSTAJA – INA – FOTO – 170 km (128.3 km)

Središnje i najveće naselje Gorskog kotara.
Smještene na nadmorskoj visini od 698 metara
i uokvirene uzvišenjima Drgomlja, Petehovca i Japlenškog vrha,
Delnice su grad na najvišoj nadmorskoj visini u Hrvatskoj.

3 KT – OPRTALJ – VENECIJANSKA LOĐA – FOTO – 298 km (128 km)

Oprtalj-Portole, smješten na brežuljku do kojeg se uskom visoravni s južne strane dolazi iz pravca Motovuna, prema mišljenju mnogih, jedan je od najpitoresknijih gradića sjeverne Istre. Oprtalj-Portole ili Portole, kako glasi talijanska inačica njegovog imena, svojevremeno je bio utvrda opasana zidinama na kojima su izgrađene kuće među kojima jedva izviru nekadašnja gradska vrata. Ispred vrata nalazi se velika venecijanska lođa s lapidarijem, a pokraj nje na visokim bedemima smješten plato s kojeg pogled seže sve do mora.

4 KT – NOVIGRAD – NOVIGRADSKI MINI ZVONIK – FOTO – 329 km (31 km)

Novigrad je očaravajuće mjesto za sva osjetila. Ovaj šarmantni gradić magnetske privlačnosti naprosto mami da ga otkrijete. Iz nekoć mirnog ribarskog mjesta, Novigrad se pretvorio u neodoljivu turističku destinaciju koja i dalje njeguje tradiciju. Iako je vrlo popularan među turistima iz čitavog svijeta, zadržao je intiman šarm i tipičnu opuštenost mediteranskog grada.

5 KT – PULA – ARENA – FOTO – 414.4 km (85.4 km)

Pula, grad u Hrvatskoj. Najveći je grad Istarske županije, leži na jugozapadnom području istarskog poluotoka u dobro zaštićenom zaljevu. Grad ima dugu tradiciju vinarstva, ribarstva, brodogradnje i turizma, a ujedno je i tranzitna luka. Pula je kulturni centar Istre još od rimskoga doba.

6 KT – SENJ – TVRĐAVA NEHAJ – FOTO – 590.0 km (175.6 km)

Tvrđava Nehaj, simbol grada Senja, sagrađena je 1558. godine pod nadzorom kapetana i generala hrvatske Vojne krajine Ivana Lenkovića. Sazidana je od materijala razrušenih crkava, samostana i kuća prvotno smještenih izvan gradskih zidina. Ima kockasti oblik, a orijentirana je prema stranama svijeta. Visoka je 18, a široka 23 m.

7 KT – MASLENICA – MASLENIČKI MOST – FOTO – 714.8 km (124.8 km)

Mirno obalno naselje Maslenica privlači turiste ponudom smještaja koja obuhvaća sve od skromnih do otmjenih objekata. Uz obalu se nalaze tvrtke za najam čamaca i opreme za vodene sportove te opušteni restorani s terasama i pogledom na more. Naselje ima i kamp te vidikovac s lijepim pogledom na znameniti Maslenički most.

8 KT – ZADAR – POZDRAV SUNCU – FOTO – 745.2 km (30.4 km)

Zadar je grad i političko, kulturno, trgovačko, industrijsko, obrazovno i prometno središte Zadarske županije te prijestolnica Zadarske nadbiskupije u Hrvatskoj. Smješten je na Jadranskom moru, na sjeverozapadnom dijelu Ravnih kotara. Sam grad se prostire na 25 kvadratnih kilometara, sa 70 829 stanovnika u 2021., što ga čini drugim najvećim gradom u Dalmaciji i petim najvećim gradom u državi.

9 KT – VODICE – SPOMENIK – FOTO – 811.6 km (66.4 km)

Današnji prostor Vodica bio je nastanjen davno prije, još u antičko doba, pod nazivom Arausa. 412 g. Vodice dolaze pod mletačku upravu. Širenje naselja i porast broja stanovnika odvija se od početka XVI. st. zbog mle­ta­čko‑tur­skih ratova kada se ugroženo stanovništvo iz bliže unutrašnjosti povlačilo prema obali. Obradive površine i obilje pitke vode te važnost položaja mjesta uvjetovali su nastojanja da se mjesto očuva osmanskoga osvajanja. Stoga su već u XVI. st. Vodice opasane zidinama i kulama.

10 KT – GRAČAC – BENZINSKA POSTAJA – INA – FOTO – 905.6 km (94 km)

Gračac se nalazi u prostranoj udolini u južnoj Lici. Razvio se na raskrižju puteva od Gospića prema Kninu i Krbavi prema Dalmaciji. Od Dalmacije je odijeljen visokim masivom Velebita, preko čijeg prijevoja Prezida prolazi cesta Gračac-Obrovac. Kroz Gračac prolazi više potoka od kojih jedan prerasta u rječicu Otuču. Općina Gračac s površinom od 957,19 km2 najveća je općina u Zadarskoj županiji i čini 26.25% njene površine.

11 KT – MALA KAPELA – PRIJEVOJ – FOTO – 1050 km (144.4 km)

Mala Kapela planinski je lanac u Hrvatskoj, nalazi se na sjeveru Like, a pruža se od Velike Kapele na zapadu do Plitvičkih jezera na istoku te od Josipdolske, Plaščanske i Saborčanske doline na sjeveru do Gacke i Krbave na jugu

12 KT – SLUNJ – SPOMENIK MILANU NERALIĆU – FOTO – 1098.4 km (48,4 km)

Nije nimalo neobično što je Milan Neralić (1875. – 1918.), rođeni Slunjanin, bio prvi Hrvat koji je 1900. godine osvojio brončanu olimpijsku medalju u mačevanju (disciplina sablje). Još je manje neobično što mu je to uspjelo inovacijom koja je danas osnovni zahvat u tom sportu, tzv. „leteći ispad”, munjeviti ubod protivnika iz visokog skoka. Taj patent Neralića je doveo do pobjedničkog postolja u najelegantnijem sportu. Bio je zanimljiva ličnost i svestrani sportaš, osoba koja je redovito testirala vlastite granice. U nedostatku partnera vježbao je pred ogledalom, a obiteljska legenda govori da je imao običaj otići u šumu na hrvanje s medvjedima. Većinu svojeg života proveo je u Beču i Berlinu kao instruktor mačevanja, kao vrhunski sportski pedagog koji je odgojio nekoliko trofejnih austrijskih i njemačkih majstora mačevanja. Autor je knjige „Uvod u mačevanje”.

13 KT – PISAROVINA – DJEVOJKA JANA  – FOTO – 1174.5 km (76,1 km)

Ove godine obilježava se 195 godina od početka komercijalnog korištenja vrela mineralne vode s izvora Jamnička Kiselica u selu Jamnica. U čast tom događaju na glavnom trgu u Pisarovini postavljena je fontana sa skulpturom djevojke Jane, autorsko djelo umjetnika Izvora Oreba. 18. listopada 1828. započela je proizvodnja, a dvije godine kasnije u Jamnici je otvoreno kupalište i lječilište koje je u finkciji do 1870. Tijekom 1863. i 1864. u lječilištu je boravio hrvatski biskup Josip Juraj Strossmayer, a lječilište su posjećivali i političar Ante Starčević te hrvatski pisac August Harambašić, koji je tada napisao slogan: Tko jamničku vodu pije rado – taj će imat život dug i srce mlado. Brand Jamnica najpopularnija je mineralna voda u Hrvatskoj. 

14 KT- CAMP ZAGREB – CILJ – 1205.7 km (31.2 km)

Camp Zagreb, smješten u Rakitju, divno je mjesto za one koji traže bijeg od svakodnevnice, za one željne odmora, avanture, ali i novih sadržaja. Bilo da ste samo u prolazu i tražite mjesto gdje se želite odmoriti ili pak želite nešto više za sebe i svoju obitelj, a opet vam se ne putuje daleko – ovdje imate baš sve. Blizina grada, a istovremeno priroda.

Uz ispravan bicikl, obavezna je kaciga, reflektirajući prsluk ili trake, prednje bijelo i zadnje crveno svjetlo. Uz to se preporučuje priručni alat, pumpa, pribor za krpanje i rezervna zračnica.

Prijave

Startna pristojba iznosi 100,00 eura. (Personalizirana medalja, diploma, gpx tracker).

Po uspješno završenom brevetu možete dodatno naručiti LRM komemorativnu medalju za 10,00 eura.

Prijaviti se možete do 05. svibnja do 24.00 sata. U prijavi navedite Vaše ime i prezime, godinu rođenja, poštansku adresu, e-mail adresu i broj mobitela na koji vas možemo dobiti za vrijeme breveta.

Prijavite se (ovdje) silvijo (at) gtp (dot) hr.

Informacije

  • Plan puta LRM 1200 km Zagreb – bit će objavljen naknadno
  • Karta LRM 1200 km Zagreb
  • gpx datoteke LRM 1200 km Zagreb
  • Na startu će svaki sudionik dobiti plan puta, kartu i breveto karton, a obavezan je potpisati Izjavu

Vidimo se !

Kontakt: +385 99 205 0 205
Silvijo Pale-Halić

Ovaj unos je objavljen u Novosti. Bookmarkirajte stalnu vezu.