Ridescape LRM 1600 km Zagreb-Krakow-Zagreb ili U potrazi za kraljevskim gradom…

Kako sam se inspirirao za naslov…

Naime, sad sve udaljenije i udaljenije 1986. godine pojavila se u knjižarama knjiga U potrazi za staklenim gradom iz pera Željka Malnara i Borne Bebeka. Bila je tô putopisna priča o putovanju Bliskim istokom, Azijom i Oceanijom i maštanju o životnim idealima. Mlađarija u tadašnjoj Jugoslaviji je malo kaskala za zapadnjačkim trendovima, ostaci hippie kulture modernijeg oblika još su se valjali sa zapada na istok. Zapravo, samo su odlikaši znali što je in tog trena u Londonu ili New Yorku. Knjiga je u dvije godine doživjela dvostruko izdanje. Bilo je mnogo onih koji su željeli znati ili sanjariti o tome što se zbiva iza sedam mora i sedam gora u vremenu jugoslavenskog New primitivizma…Čitačima putopisa knjigu preporučujem!
Vratimo se na LRM u kojem ćete tražiti kraljevski grad Kraków slijedeći zadanu trasu koja će zaokružiti u odlasku i povratku kroz nekoliko srednje europskih država.
Zašto Kraków?! Taj grad sam prvi puta posjetio 2017. godine. Doputovao sam tamo autom i odmah po povratku počeo sam skicirati biciklističku vožnju u njegovom smjeru. Stjecajem raznih okolnosti tâ ideja je lagano spuznula na dno liste želja. Na vrh je iskočila u lipnju 2020. no drugi COVID lockdown ju je brzo spustio. Konačno, ove godine tijekom North Cape 4.000 toura dokotrljao sam se biciklom u Kraków, nekadašnji grad poljskih kraljeva. Grad, ljudi i potom… poljska panslavenska kultura… su mi se dopali pa zašto onda te dobre utiske ne podijeliti s biciklističkim istomišljenicima!?
Osnovni smjer vidljiv je na fotografiji. Trasa će, uglavnom, voditi manje prometnim cestama i zaobići veće gradove izuzev Bratislave i Krakówa. Premda brdskih dionica nema puno maraton će imati svojih čari za penjače. Pokušao sam doći do točnog podatka no Garmin Connect, Ride with GPS i Openrunner nisu se mogli usuglasiti. Svaka platforma nudi svoje visince, od njih 10.100 do 13.500. Kako je Openrunner zakon za ACP, moram vam reći da ćemo morati savladati 13,5 km visinskog uspona.
Glavninu uspona ćemo odraditi prelaskom preko Visokih Tatri na granici Poljske i Slovačke te Niskih Tatri pri drugom prolazu kroz Slovačku. Tamo su susreti s medvjedima, jelenskom divljači, divljim svinjama i risovima mogući, posebno u noćnoj vožnji.
Različitim mostovima prelazit ćemo po dva puta Dravu, Muru, Dunav, Vislu…
Biti će nam dostupne kulinarske delicije sedam različitih država.
Navigacijske datoteke i karte pojedinih etapa će naknadno biti dostupne na ovim stranicama.
Brevet maraton ćemo voziti po pravilima LRM-a, s naglaskom na bike packing oblik što ne znači da prateća vozila nisu dozvoljena. Naime, dostava prtljage, drop bag service, neće biti podržana.
Sudionicima će biti osigurano gps praćenje tijekom maratona, ručak prvog dana vožnje na prvoj kontrolnoj točci, smještaj i hrana u Krakowu te suhi obrok na cilju.
Tijekom rujna ili listopada 2022. finisheri će poštom dobiti personalizirane medalje i ovjerene putne kartone.

Prijave i kotizacije će se primati tijekom ožujka i travnja tako da se sve stigne pravovremeno i u dovoljnoj mjeri organizirati.
Maksimalan broj prijavljenih moći će biti 60.

Što će biti priređeno i kojim redom za sudionike osim same vožnje?

  • Službene prijave će biti moguće od 1.3. do 30.4.2022. putem internetske stranice. Dobiti ćete obavijest na vrijeme.
  • 5.8. sastanak svih sudionika u Svetoj Nedelji kako bi se dala posljednja uputstva,  podijelili startni brojevi, gps trackeri, oficijelne majice maratona…
  • 6.8. start breveta. Sve kontrolne točke osim prve u Jurovčaku, pete u Krakowu i samog cilja u Sv. Nedelji su na benzinskim postajama koje rade 24 sata dnevno.
  • Ručak za sve sudionike na prvoj kontrolnoj točci, Vinska kuća Hažić, Jurovčak.
  • Spavanje i obrok u Krakowu.
  • Suhi obrok na cilju u Sv. Nedelji.

O svim bitnim detaljima pravovremeno ćete dobivati obavijesti putem e-maila ili internetske stranice Randonneurs Croatie.

Hvala vam za vaše vrijeme i pažnju,
Siniša

O organizatoru

Moje ime je Siniša Babić. Višegodišnji sam ultra-maratonski biciklist.
Od 2009. do danas sam završio više od 130 brevet maratona. Najduži je imao 2.200 km.
Dva puta sam vozio transkontinentalne off road bike packing utrke, 2018. Terra Australis Bike Epic (6.000 km) i 2019. Race To The Rock (3.300 km) te nastavio dodatnih 2.400 km preko australskog kontinenta. Dva puta 2016. i 2018. sam nastupio i završio HARD CRO race, cestovnu ultra-maratonsku utrku preko Hrvatske te 2021. završio North Cape 4.000 cestovni maraton.
Uspješno sam organizirao više od 30 randonneurskih događanja.

Veliko hvala mom prijatelju i randonneurskom kolegi (Ivanu Rogiću) ivan (at) rogic-design (dot) com! Izvan sporta, Ivan je grafički dizajner koji je za ovaj ultra-maraton napravio vizuale koji će vam s vremenom biti prikazani

Prijave

Poštovani,
prijaviti se možete, molim, do 30.4. via shorturl.at/ektyN.

Ovaj unos je objavljen u LRM 1600+. Bookmarkirajte stalnu vezu.